Stichting Senioren Collectief Culemborg
                 voor en door de Culemborgse Senioren

Reisverslagen dagtochten  

Hier treft u verschillende reisverslagen aan die werden gemaakt n.a.v. gemaakte dagtocht.

Dagje uit met de senioren op 8 augustus 2017 door Conny van Rixel

We werden opgehaald door chauffeur Roland van Krol reizen en in opperbeste stemming vertrokken op weg naar het Vlinderparadijs Papilliorama in Havelte. Na de heerlijke koffie met gebak kregen we uitleg over vlinders en daarna werden we losgelaten in de vlindertuin om zelf te gaan “vlinderen”, ze waren echt prachtig maar wilden niet voor de foto poseren dus het was moeilijk er een plaatje van te schieten.

Nadat iedereen bijgekomen was van de vochtige tropische warmte in de kas vertrokken we voor de lunch, deze was goed verzorgd en ook de kroket smaakte weer heerlijk. Toen op naar Miramar, het zee- en schelpen museum in Vledder. Dit museum is in 1966 opgezet door juffrouw Warners, zij heeft de hele wereld rondgereisd om schelpen te verzamelen. Ook hier kregen we een boeiende uitleg, heel interessant en leerzaam, daarna konden we alles goed bekijken in het museum.

Op weg naar het diner was het verdacht stil in de bus, iedereen dutte een beetje weg maar dat veranderde al snel toen we aan tafel zaten, er werd veel gepraat en gelachen, behalve bij het ijs, want als kinderen een ijsje krijgen zijn ze altijd stil………Rond 20.30 waren we weer in Culemborg. Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat we een fantastische dag hebben gehad!

SSCC en Bladt Charity hartelijk bedankt!

 

 _____________________________________________________________________________________________________

Alblasserwaard en Kinderdijk 21 maart 2018 door Virginie Vermeulen

We vertrokken uit Culemborg met mooi weer en een superleuke chauffeur.

Al vrij snel bereikten we Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper in Giessenburg, waar we gastvrij werden ontvangen met koffie en gebak. Na een uilenshow met zeer uitgebreide uitleg door dhr. Gerrit de Boom over de diverse soorten uilen, waarbij we van hem antwoord kregen op alle mogelijke vragen, kregen we een goed verzorgde lunch met eigen producten van de Kaas- en Zuivelboerderij en een kroket aangeboden. Daarna konden we in het winkeltje nog producten kopen.

Gerrit ging in de middag mee in de bus als gids en we maakten een zeer uitgebreide rondtoer door de Alblasserwaard en Kinderdijk. Over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals over diverse soorten vogels en hun gewoonten, soorten boerderijen, scheepsbouwbedrijven, dijkaanleg, molens, watersnood , bewerking van het land wist onze gids oneindig veel te vertellen. De zon bleef de hele dag schijnen en daardoor zag alles er vrolijk uit.

Moe maar voldaan arriveerden we aan het einde van de middag weer in Culemborg.

_________________________________________________________________________________________ 

 

 

Een uitje naar Volendam op 2 mei 2018 door Hans du Chatinier

In een grote, mooie bus, vol met deelnemers vertrokken wij woensdagochtend naar Volendam. Prachtig, zonnig weer. Een beetje fris nog. Na een voorspoedige reis werden we bij palingrokerij ‘Smit Bokkum’ verwelkomd met koffie en appeltaart. Het bedrijf bestaat al sinds 1856 en Evert Smit, een rechtstreekse afstammeling van de oprichter, vertelde ons over de palingvisserij en -rokerij. Wij hoorden dat de palingvisserij in moeilijk weer terechtgekomen is, maar dat het nu weer de goede kant op lijkt te gaan. Evert liet ons zien wat er zoal wordt gebruikt voor de visserij en hoe het roken in z’n werk gaat. We kregen de paling ook te proeven en er werd door menigeen paling gekocht. Naast de rokerij is ‘Smit Bokkum’ tegenwoordig ook een restaurant.

Daarna gingen we naar de kaasboerderij ‘Simonehoeve’ in Katwoude. Daar werden we geïnformeerd door een vrolijke man over het kaasmaken. De kaasboerderij blijkt een omvangrijke winkel te zijn waar allerlei kazen in overvloedige mate te koop zijn. Allerlei attributen en snuisterijen, die met kaas te maken hebben, worden er te koop aangeboden. Er is ook een klompenmakerij. Ook hier was er een vrolijke baas die ons de ‘ins en outs’ van het klompen maken vertelde. Klompen in allerlei soorten, kleuren en maten zijn er te koop.

In de ‘Simonehoeve’ werd een overvloedige lunch - met kroket – geserveerd. Verzadigd werden we vervolgens met de bus weer naar Volendam gebracht, waar gelegenheid was om het stadje te bekijken. Mede door het goede weer en het feit dat het schoolvakantie is, was het een drukke en gezellige bedoening in Volendam. De meesten van ons vonden wel een gezellig terras om iets te drinken en “mensen te kijken”. Een aantal namen de gelegenheid te baat om wat cultuur te snuiven en bezochten het Volendams museum. Daar zijn Volendamse klederdrachten, visserijatributen, schilderijen, gewoonten uit vroeger tijden en wat al niet te bekijken. Er is ook een ‘Sigarenbandjesmuseum’ waar 11 miljoen sigarenbandjes te zien zijn en waarmee beroemde gebouwen uit de hele wereld zijn verbeeld. Ware ’kunstwerkjes’.

Om vier uur vertrokken we weer naar Culemborg waar we om een uur of half zes, na een gezellige en informatieve dag, weer veilig aankwamen.

Namens de Volendam-gangers bedank ik de SSCC voor de organisatie van dit leuke uitje en voor de goede begeleiding.

 

___________________________________________________________________________________ 

 

Bustocht naar Madurodam en Scheveningen op 13 juni 2018 door Ria de Waard

Toen we alle mensen in de bus hadden - en daar was een extra ronde in Culemborg voor nodig - reden we spoedig naar Den Haag en we bezochten Madurodam. We dronken daar koffie / thee met gebak. 

En dan het park: wat leuk om daar weer rustig door te kunnen wandelen. In het verleden hadden sommigen dat eerder gedaan met een schoolreis, de kinderen en / of kleinkinderen. Er waren naast de mooie, statige huizen en kastelen nieuwe objecten bijgekomen, zoals de Erasmusbrug, Schiphol en havens. Wat waren de bloeiende bloemen mooi en de bomen passend in het formaat van Madurodam. Vervolgens reden we naar Scheveningen en na lopend over een flinke hobbel (letterlijk bedoeld in de vorm van een noodtrap) kwamen we op de boulevard. We lunchten daar en hadden een paar uur tijd om zelf te besteden. Sommigen wandelden over de boulevard, anderen zaten op een terras of winkelden. En wat was het weer prachtig, droog en niet te warm en een heerlijke zon.Om half vijf reden we richting Montfoort om daar te dineren. Pech ..: er was een ongeluk gebeurd en we moesten omrijden. Een half uur later dan gepland kwamen we in Montfoort aan en we aten daar heel lekker in een goed restaurant. We kwamen een half uur later dan gepland tevreden in Culemborg aan. 

In de bus werd de vraag gesteld wie of wat is sponsor BLADT Charity eigenlijk is?  BLADT Charity is het initiatief van Cor Bladt, die na de verkoop van een goedlopend bedrijf iets terug wil doen voor de samenleving. De stichting heeft tot doel het verbeteren van de positie van kwetsbare personen in de samenleving waaronder ouderen. Als je meer wilt lezen dan adviseer ik je op internet te kijken bij BLADT Charity.

 

________________________________________________________________________________

Dagtocht naar Oosterschelde op 29-08-2018 door Lenie Pals

 Na de gebruikelijke rondgang door Culemborg gaan we al vroeg op pad naar de provincie Zeeland. Na een voorspoedige reis komen we om kwart voor 11 aan in Kamperland, waar de boot al klaar ligt. We worden opgewacht met koffie en heerlijk appelgebak. We maken een mooie tocht door het grootste onderwater natuurgebied van Nederland: de Oosterschelde. Al gauw ga ik naar het bovendek om de wind in mijn haren te voelen en de zeelucht op te snuiven. Met een beetje geluk kunnen we er bruinvissen (de Nederlandse dolfijn) en zeehonden zien. De zeehonden zijn het makkelijkst te spotten bij laag tij, maar dat is het op dit moment niet. Helaas zie ik er dan ook geen. Boven kun je de omgeving nog beter bewonderen. In de verte zie je de Oosterscheldekering met het werkeiland Neeltje Jans. We varen langs mosselbanken en onder de Zeelandbrug door. Deze is met zijn 5 km de langste brug van Nederland. Het is wat fris buiten, maar op een gegeven moment komt de zon een beetje door het dichte wolkendek en dat voel je meteen. Weer terug onder de Zeelandbrug varen we naar het mooie plaatsje Zierikzee. We zien de Sint-Lievensmonstertoren steeds dichter bij komen. In de volksmond wordt deze toren “de dikke toren” genoemd en waarom is wel duidelijk. We leggen in de haven aan, waar de bus al voor ons klaar staat. Door enkele smalle straatjes met mooie gevels en langs de Nobelpoort verlaten we Zierikzee. We rijden naar onze volgende bestemming: het Omnium in Goes. Tijdens deze rit gaan we over de Zeelandbrug en zien de brug nu van de andere kant. In het Omnium hebben we een overheerlijke lunch waarbij de traditionele kroket niet ontbreekt. We krijgen daarna in 3 groepen een rondleiding door het tropische bos. Dit tropische bos is met de nodige aanpassingen aangelegd in een voormalige sporthal. Al onze zintuigen worden geprikkeld door geuren, kleuren, vogelgeluiden en een kletterende waterval. Onze gastvrouw vertelt enthousiast over het ontstaan van het tropische bos en vertelt allerlei wetenswaardigheden over de aanwezige planten en dieren. We krijgen uitleg over kaneel: hoe het groeit en wat de lekkerste kaneel is. De vrucht van de kapokboom wordt door ons bewonderd; evenals o.a. de koffieplant, peperkorrels, rijstkorrels nog in de aren, ananas, papyrus, bananenboom, orchideeën. Regelmatig zijn er in het tropische bos speciale educatieve activiteiten zoals het oogsten van bananen of peperbessen. De enthousiaste verhalen van de medewerkers geven de rondgang een extra dimensie. Ik ben onder de indruk van het verhaal over de reuzenaronskelk. Deze in Sumatra voorkomende plant zal over enkele jaren in bloei staan. Dek je dan want de geur van deze bloem lijkt op rottend vlees. Zal deze plant hier dan nog staan? Ook de informatie over de grootste tropische boom in dit park is interessant. In een week tijd worden de bladeren helemaal geel, vallen af en ontstaan er weer frisse groene bladeren: herfst, winter en lente in 1 week. Je kunt je voorstellen dat de medewerkers de eerste keer dat ze de dure kale boom zien flink schrikken. Na de rondleiding staat er koffie en thee klaar met de bekende overheerlijke Zeeuwse bolus. Hierin proef je de kaneel waarover je net veel te weten bent gekomen. Er is wat vrije tijd om nog op eigen gelegenheid het tropische bos in te gaan, in het Omnium rond te kijken of wat gezellig te kletsen. Een van de medewerkers komt nog langs met een prachtige papegaai; leuk om die van dichtbij te bekijken. We krijgen nog een lekkere maaltijd, waarbij vooral het softijs gretig wordt verorberd. En dan is het weer tijd om naar Culemborg te vertrekken. In de bus wordt nog nagepraat over de zeer geslaagde dag. We danken hiervoor BLADT Charity die deze dag gesponsord heeft en de organisatoren van deze reis. (BLADT Charity is een stichting die goede doelen en projecten financieel ondersteunt. Het fonds is opgericht door de zakenfamilie Bladt die -na de verkoop van een goedlopend bedrijf- iets terug wil doen voor de samenleving. Zij steunen projecten die iets nieuws en extra’s betekenen voor groepen mensen die bijzondere hulp of aandacht nodig hebben).

 

________________________________________________________________________________

Dagtocht met 'gouden rand' op 03-10-2018 door Riet van

Met het Senioren Collectief (SSSCC) op pad. Vol verwachting gingen we weer op weg met de bus van Krol reizen. We gingen op weg naar de Oostvaardersplassen, waar koffie werd  gedronken met voortreffelijk gebak. Het weer was prachtig en je kon de herfst al ruiken en voelen. Daarna op naar Putten; oh nee: naar Rutten (grapje van de chauffeur). We kwamen via het mooie stadje Lemmer bij AlpacaWorld Flevoland aan. Daar werden we hartelijk ontvangen door de familie Dingemans met een lunch en heerlijke koffie. In plaats van de gebruikelijke kroket dit keer een heerlijke bal gehakt. En wat voor een bal, groot met een verrukkelijke smaak. Jelly Dingemans wist ons veel en boeiend te vertellen over de Alpacas; zij hebben er ongeveer 50. Prachtige dieren en we mochten ze dus ook bewonderen en voelen in de stal. De prachtige vacht wordt net als bij schapen geschoren, zij geven dus ook wol. In het winkeltje aan huis werden dan ook prachtige kleding en snuisterijen van Alpaca wol verkocht. Betaalbaar. licht en warm materiaal. Er werd dus goed ingekocht en er gingen veel bruine tasjes de bus weer in. Nadat de familie ons hartelijk had uit gezwaaid, gingen we via een toeristische route op weg naar ons diner in de buurt van Harderwijk. Helaas geen paling maar wel mooie natuur onderweg. Ook even bij Walibi langs geweest maar die was gesloten. We konden dus niet even in de achtbaan. Het diner was ook erg gezellig en ook daar was alles even hartelijk en warm. We werden door deze mensen ook uit gezwaaid. Dat heeft toch wel wat. Moe en voldaan gingen we huiswaarts.  De stemming in de bus zat er goed in. Er werd regelmatig gezongen achter de bus. Met dank aan sponsor Bladt Charity hebben wij als ouderen weer een mooie dag gehad. Ook dank aan onze chauffeur die voor grappen zorgde en ons ook weer veilig thuis bracht. De mensen die mee gewerkt hebben binnen SSCC ook heel veel DANK!